luni, 14 martie 2011

Masoneria, ce ar trebui ştiut despre ea...

     Masoneria este una din cele mai vechi organizaţii, existentă şi astăzi. Foi de papirus, găsite în 1888 cu prilejul săpăturilor arheologice în Deşertul Libian, descriu întâlniri secrete ale unor astfel de corporaţii cu 2000 de ani î.HR. Participaseră la construirea templului lui Solomon şi aveau cam aceeaşi funcţie cu a sindicatelor de astăzi, dar cultivau tradiţia mistică înca de atunci. Ca ţel al masoneriei era declarată transformarea interioară prin desăvârşirea spirituală a omului în veneraţie faţă de "Marele Arhitect al universului".
    Semisecretă, misterioasă şi diabolică pentru unii neinformaţi... Masoneria este în realitate o societate iniţiatică, având caracter filozofic, fraternal, filantropic şi progresist . Masoneria nu poate fi asimilată nici unei secte, biserici, sau partid politic, pentru ca ea nu este doctrinara , nu impune nici o credinţă şi nu caută să cucerească puterea. 


Într-o definiţie mai amplă Masoneria e explicată de Dr. Emilian M. Dobrescu în felul următor:
     "Masoneria grupează persoane preocupate de perfecţionarea morală a umanităţii şi care aplică idealul de pace, de toleranţă şi de fraternitate interumană . Fraternitatea se află la baza ordinului masonic şi se exprimă în simbolistică impusă tuturor membrilor ordinului. Membrii acestei societăţi - iniţiaţii, învaţă să se cunoască mai bine pe ei însişi, să-şi ajute şi să-şi respecte mai mult semenii.
     Francmasoneria este o alianţă universală de oameni oneşti, legaţi între ei prin dragoste frăţească. Ea îi învaţă pe oameni să se ajute reciproc şi să trăiască în armonie, conform principiilor libertăţii, egalităţii şi fraternităţii . Prestigiul şi puterea de care se bucura Masoneria, se datorează faptului că ea se consacră exclusiv formării depline a omului. Francmasoneria este rezultatul înţelepciunii divine şi omeneşti, adica al tuturor perfecţiunilor care îl apropie pe om de înţelegerea Divinităţii.
    Această instituţie nobilă exercită în societate o dublă acţiune - morală şi materială. Prima acţiune se exercită asupra adepţilor săi, având scopul de a-i elibera de prejudicii, superstiţii şi pasiuni, prin toleranţa reciprocă, respectul aproapelui. Cea de-a doua se manifestă prin opere de caritate şi filantropice, de binefacere şi educaţionale.
    Activitatea masonică se desfăşoară în ateliere (loji). Loja este incinta în care se reunesc iniţiaţii. Ea este denumită uneori Templu, de la simbolistica Templului lui Solomon, a cărui legendă stă la baza naşterii Masoneriei.
     Iniţiarea masonică este o transmitere de energie spirituală prin utilizarea unor ritualuri specifice cu o simbolistică aparte. Obiectul iniţierii este de a-l conduce pe individ către cunoaştere printr-o iluminare interioară proprie. Iniţiarea, prin ea însăşi, ajută la deschiderea centrelor de percepţie interioară, plasate pe drumul evoluţiei spirituale, deschide posibilitatea de a accede către cunoaştere, către divin în sensul metafizic al acestui cuvânt.
     Există diferite rituri de practicare a Masoneriei: Ritul Scoţian Antic şi Acceptat, cel mai popular şi mai răspândit, considerat de majoritatea cunascătorilor drept "adevarata Masonerie", Ritul de York, Ritul Francez (Oriental), Ritul Memphis-Misraim, Ritul Suedez şi altele. Ritul Scoţian Antic şi Acceptat are 33 de grade masonice, fiecare cu o denumire proprie, marcată de simboluri masonice. Primele trei grade (ucenic, calta sau companion şi maestru) fac parte din aşa numita "Masonerie Albastra" (ale cărei ateliere formează Mari Loji Naţionale), iar celelalte din "Masoneria gradelor înalte" (Ritul Masonic, din care se formează Supremul Consiliu, a carui jurisdicţie este recunoscută pe teritoriul unei ţari).
     Marile idealuri masonice ale umanităţii consfinţesc dreptul la proprietate, votul universal, garantarea produsului muncii, egalitatea în faţa legii, unitatea naţională, independenţa naţională, libertatea presei, libertatea cultelor, libertatea individuală sau de conştiinţa, interzicerea pedepsei cu moartea, dreptul la asistenţă socială .
Marile realizari istorice, ştiinţifice şi culturale ale umanităţii au fost realizate cu aportul membrilor acestei societăţi. Tot ceea ce a creat mai valoros omenirea poartă şi amprenta Francmasoneriei. Iată de ce aceasta societate a fost, este si va fi nemuritoare! "(
Marea Lojă Naţională din România)


    Pentru a încheia, precizez că ceea ce îşi propune acest blog este analizarea masoneriei şi ştirilor despre masoneria mondială din punctul de vedere al non-masonilor sau viitorilor masoni(probabil cazul meu) şi dezvoltarea, împreună cu voi cititorii, unor idei mai clare despre masonerie.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu