joi, 31 martie 2011

Masoneria în România

 Conform cutumelor şi canoanelor masonice internaţionale, singura putere masonică care acordă suprema recunoaştere este Marea Lojă Mamă a Lumii, Marea Lojă Unită a Angliei. La fel este şi în cazul Supremelor Mari Consilii de Grad 33, unde vârful este reprezentat de Supremul Mare Consiliu de Grad 33 din Jurisdicţia de Sud a Statelor Unite ale Americii.
Singura putere masonică din România care deţine un asemenea act de recunoaştere este Marea Lojă Naţională din România, condusă de Respectabilul Radu Bălănescu. Această Putere Masonică menţine relaţii cu Supremul Mare Consiliu de Grad 33, condus de Constantin Iancu, Ritul de York, condus de Respectabilul Mâşu şi Ritul Memphis Misraim.
Pentru o mai bună clarificare: la nivel mondial există o Masonerie Unică dar, datorită unor contexte istorice, de orgolii personale etc, aceasta este împărţită în Masoneria Regulară şi Masoneria Iregulară.
Masoneria Regulară este compusă din toate Puterile Masonice Recunoscute de Marea Lojă Mamă a Lumii. Masoneria Iregulară sunt toate celelalte Puteri Masonice nerecunoscute.
Am putea să mai facem o clasificare: Masoneria Conservatoare, în care intră doar bărbaţi şi poate fi regulară sau iregulară şi Masoneria Liberală, totalmente iregulară, dar care poate conţile Mari Oriente, Mari Loji Mixte sau Mari Loji Feminine.
În România există, minim, câte o Putere Masonică din toate cele expuse mai sus, cu o singură excepţie! Nu există, încă, o Mare Lojă Mixtă.
Masoneria în România este destul de cunoscută, dar nu este văzută într-un mod foarte pozitiv. Poate că este şi vina presei, poate că este şi vina unor persoană care au denigrat Ordinul Masonic Român. Este adevărat totuşi şi faptul că Masoneria de la noi din ţară este văzută foarte bine din afara ţării, în această parte a Europei, fiind un pilon, un factor puternic, fiind şi cea mai mare adunare de masoni din Europa Orientală.

                                                                                                                                                                                              Bibliografie: APMR

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu